Masó: interiors

INTRODUCCIÓ
Aquesta exposició és un recorregut per l'interior de nou habitatges dissenyats per l'arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 1880-1935) al llarg de la seva carrera, entre 1907 i 1932.

Comissariat
Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó

Reproduccions fotogràfiques
Jordi Puig

Producció
Fundació Rafael Masó, Museu d'Història de Girona, Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, Museu de la Garrotxa d'Olot i Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí

Amb el suport de
Ajuntament de Girona, Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Ajuntament d'Olot, Ajuntament de Torroella de Montgrí - l'Estartit, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Institut Ramon Muntaner, Fundació Vila Casas i el celler Vinyes dels Aspres

Oberta al Museu de la Mediterrània del 9 de setembre de 2017 al 7 de gener de 2018. Entrada gratuïta.

Aquesta exposició és un recorregut per l'interior de nou habitatges dissenyats per l'arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 1880-1935) al llarg de la seva carrera, entre 1907 i 1932. Aquesta panoràmica demostra que un dels aspectes més innovadors de l'obra de Masó va ser el seu concepte de disseny i decoració de la llar.

L'exposició també permet veure l'abast territorial de les obres de Masó, ja que aquestes cases són a Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot, Torroella de Montgrí i l'Estartit. Així doncs, també mostra qui eren els clients i per què van acceptar les propostes modernes de l'arquitecte.

Masó veia la transformació dels interiors domèstics com un aspecte més de la identitat nacional, de la modernització i de l'europeïtzació de Catalunya que propugnava el Noucentisme. D'una banda, va introduir i adaptar als seus interiors les idees dels dissenyadors més avançats d'Anglaterra, Àustria i Alemanya, i de l'altra, va integrar-hi les aportacions de tot un grup d'artesans i artistes de les comarques de Girona, que van saber donar forma als mobles, els vitralls, els esgrafiats, la forja i la ceràmica que ell dibuixava.

Com eren aquests interiors noucentistes? En la concepció dels espais hi domina la voluntat de portar la llum natural indirecta a tot arreu, matisada i filtrada, per la qual cosa abunden les transparències dels vidres emplomats i les cortinetes. La ceràmica vidriada és l'altra gran protagonista, perquè facilita la iridescència i els reflexos de la llum natural, i sovint era un material de transició entre l'exterior i l'interior. Masó va aconseguir el confort auster, la sensació d'ordre i la unitat visual que buscava gràcies a la geometria, i especialment a la combinació de la línia recta i la trama formada per petits quadres o rectangles, només alterats per les corbes subtils de l'arc d'inflexió i de l'el·lipse. El cromatisme és un altre factor decisiu en la cohesió dels seus interiors, gràcies a la convergència de tonalitats entre els diferents materials. Dins d'aquesta unitat, sovint hi introduïa lleus notes de contrast, en cortines, vitralls o petits objectes decoratius. El resultat, per tant, eren uns interiors harmònics, amb atenció al detall, refinament i finesa.

Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona