Notícies

dimarts 9 d'octubre de 2018

La biblioteca de la Fundació Masó es vincula a la Biblioteca de la Universitat de Girona

L’alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Rafael Masó, Marta Madrenas, i el rector de la UdG, Quim Salvi, signen un conveni que donarà major visibilitat i facilitarà la consulta dels fons bibliogràfics de la Casa Masó.


L’alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Rafael Masó, Marta Madrenas, i el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, han signat avui un conveni a la Casa Masó per tal de vincular la biblioteca de la Fundació amb la Biblioteca de la Universitat. L’objectiu fonamental d’aquest conveni és facilitar a la comunitat universitària la consulta dels fons bibliogràfics que es conserven a la Casa Masó amb finalitats de docència, recerca i aprenentatge.

Concretament, el conveni estableix que la Biblioteca de la UdG assessorarà a la Fundació en la catalogació i el processament tècnic del seu fons bibliogràfic i documental, a l’efecte de procurar-ne una adequada conservació, classificació i descripció, d’acord amb la normativa i els procediments interns que s’apliquen a la resta de col·leccions i fons propis de la Universitat de Girona. Això permetrà que la biblioteca de la Fundació Masó passi a ser considerada un fons vinculat a la Biblioteca de la UdG, de forma com ara ja ho és, per exemple, la biblioteca de la Fundació Josep Pla. D’aquesta forma, els estudiants, professors, investigadors i investigadores i altres membres de la comunitat universitària podran fer consultes presencials a la biblioteca de la Fundació, que precisament acaba d’estrenar noves dependències i sala de consulta a la tercera planta de la Casa Masó. A més, els llibres de la Fundació Masó quedaran integrats en el catàleg en línia de la Biblioteca de la UdG, de forma que s’obtindrà molta més visibilitat i facilitat d’accés i consulta.

El principal interès de la biblioteca de la Fundació Rafael Masó rau en el fet que és la biblioteca de diferents membres d’una família gironina durant un període de més de cent anys. En aquests moments està formada per uns 3.500 volums i conté moltes primeres edicions de llibres del primer terç del segle XX, alguns dels quals van ser impresos a la impremta que tenia la pròpia família Masó als baixos de la casa. La biblioteca també és un reflex dels interessos i de les professions de la família, tant de l’arquitecte Rafael Masó com del seus germans Santiago, advocat i polític; Joan, farmacèutic i impressor; i Narcís, pedagog; o el seu cunyat Estanislau Aragó, que fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona. A més, també permet traçar les seves relacions amb intel·lectuals, escriptors i polítics de l’època. Durant les últimes dècades també hi van fer aportacions importants l’escriptor i periodista Narcís-Jordi Aragó Masó i la seva esposa, la pintora Mercè Huerta, els últims membres de la família que van viure a la casa. Actualment la Fundació continua ampliant la biblioteca amb noves adquisicions i donacions de llibres especialitzats en arquitectura moderna, el noucentisme i les arts aplicades.

La UdG forma part del patronat de la Fundació Rafael Masó des de l’any 2009, i el conveni que s’ha signat avui s’emmarca en l’acord marc de col·laboració entre les dues institucions. Aquest acord ja ha fet possible projectes com el II Simposi Internacional sobre el Noucentisme, la realització de pràctiques de nombrosos estudiants de la UdG a la Fundació, o les classes i visites que els estudiants de diferents facultats fan periòdicament a la Casa Masó.

A més de l’alcaldessa de Girona i el rector de la Universitat, a l’acte hi han assistit el regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament, Carles Ribas; la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach; la directora de la Biblioteca de la UdG, Àngels Merino; i el director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona