Notícies

dimarts 12 de febrer de 2019

Nova monografia de Raquel Lacuesta sobre Alexandre Soler i March

Avui es presenta una nova monografia sobre l’arquitecte Alexandre Soler i March, escrita per la historiadora de l’arquitectura Raquel Lacuesta Contreras, amb la col·laboració dels arquitectes Francesc Balañà i Lluís Cuspinera. L’acte de presentació tindrà lloc a la sala d’actes de l’Institut Lluís de Peguera (pl. d’Espanya, 2) de Manresa (20 h).


Alexandre Soler i March (Barcelona, 1873-1949) va rebre el títol d’arquitecte el 1899. Fou deixeble i col·laborador de Domènech i Montaner, l’obra del qual, juntament amb el Modernisme centreeuropeu, constituí la seva principal influència, tal com es desprèn de la seva obra més important a Barcelona, la casa Heribert Pons (1907-09), a la Rambla de Catalunya. Amb Guàrdia i Vial projectà el Mercat Central de València (1910-28), obra cabdal de l’arquitectura modernista valenciana. Projectà també els monuments al Pare Claret, a Sallent, i a Rafael Casanova, a Barcelona (1914-16). El 1929, amb J. Llopart, projectà el Palau de la Indústria a Montjuïc. Com molts arquitectes de la seva generació —J. Rubió, Jeroni Martorell—, abandonà la realització arquitectònica pels estudis arqueològics. Fou director de l’Escola d’Arquitectura (1931-36) —on des del 1928 era catedràtic de coneixement de materials i salubritat i higiene d’edificis—, i president de l’Associació d’Arquitectes de Catalunya (1932).

El volum ha estat publicat per la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona