Notícies

dijous 1 d'agost de 2019

El Palau Güell acull una exposició retrospectiva de la vida i obra de Jujol

Jujol, l'arquitectura del color té com a fil conductor el color, un dels trets més característics de l’arquitectura de Jujol


L'exposició posa en valor la figura de Josep Maria Jujol i la seva producció com a arquitecte i dissenyador de mobles i objectes. La mostra, organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan Despí en conveni amb la Diputació de Barcelona i comissariada per Rosa Maria Creixell i Sergio Fuentes, és l'exposició central de l'Any Jujol140 i té lloc en un espai molt simbòlic, el Palau Güell, un edifici d'Antoni Gaudí, amb qui Josep Maria Jujol va col·laborar estretament durant la seva carrera. Jujol, l'arquitectura del color es podrà veure fins al 3 de novembre.

L'exposició té com a fil conductor el color, un dels trets més característics de la producció de Jujol, un arquitecte que va portar al límit l'experimentació cromàtica amb un gran atreviment. El groc, el maragda, les tonalitats àcides, els ocres brillants i els blaus purs són algunes de les seves tonalitats predilectes, que estan presents en superfícies murals, detalls ornamentals, vidres i, fins i tot, alguns ferros. Jujol experimentava, cercava combinacions i generava nous tipus de color que van ser definitoris de la seva producció, com l'anomenat “blau Jujol”. La reinterpretació dels materials tradicionals i dels objectes del seu entorn, que Jujol integrava en l'art arquitectònic, i la religiositat, omnipresent en les seves obres, són altres trets diferencials de l'artista que mostra l'exposició.

Entre les peces exposades, destaquen elements decoratius i mobles dissenyats per Jujol com ara un revister i una taula cosidor de la Casa Bofarull (els Pallaresos); un tinter i una cadira de braços de menjador procedents del fons del Museu Nacional d'Art de Catalunya; l'ampolla dissenyada per a l'orfenat Casa de Família; dos canelobres, un crucifix i uns llums de la capella del Mas Carreras (Roda de Berà); el faristol de l'Ateneu Barcelonès; i esbossos d'escultures per a l'església del Vendrell, per a l'església del Sagrat Cor de Vistabella (la Secuita) i per a Can Negre. També s'hi exposen nombrosos dibuixos i plànols, entre els quals hi ha la reproducció d'un dibuix de la reforma de la masia de Can Negre de Sant Joan Despí, un croquis de la font ornamental de la plaça d'Espanya, una perspectiva interior del Palau del Vestit de l'Exposició Universal de Barcelona 1929 o un alçat de la botiga Mañach.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona