Imatge & Poesia. Les poètiques de la modernitat

Inauguració de l'exposició que mostra la simbiosi entre poesia i arts plàstiques a Catalunya amb obres de Rusiñol, Nonell, Miró, Dalí i García Lorca, entre d'altres.

Dijous 20 d'octubre de 2022  |  Casa Masó

L’exposició presenta una panoràmica de la poesia catalana en una de les èpoques més decisives en la construcció del camp literari català contemporani, que comprèn entre 1865, moment de la irrupció de Jacint Verdaguer als Jocs Florals de Barcelona, i 1938, amb la publicació de les darrers llibres de poesia per part dels Serveis de Cultura al Front de la Generalitat de Catalunya. Durant aquest període es va produir una col·laboració singular entre escriptors, artistes, il·lustradors, impressors i editors. Per això a l'exposició s'hi poden veure més de 180 llibres i revistes il·lustrats, dibuixos, pintures, escultures, cartells, gravats i manuscrits.

Entre els poetes hi ha els noms més destacats de la literatura moderna en català, com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Carner, Miquel de Palol, Guerau de Liost, J.M. López Picó, Josep M. de Sagarra, Maria Antònia Salvà, Marià Manent, Carles Riba, Joan Salvat-Papasseit, Tomàs Garcés, J. V. Foix, M. Teresa Vernet, Clementina Arderiu, i Pere Quart, entre d'altres. Dels artistes es poden destacar noms com Santiago Rusiñol, Apel·les Mestres, Alexandre de Riquer, Ramon Casas, Isidre Nonell, Esteve Monegal, Ismael Smith, Feliu Elias, Helena Maragall, Josep Aragay, Julio Antonio, Josep Obiols, Joan Miró, Rafael Barradas, Salvador Dalí, Enric C. Ricart, i Joan Junyer, entre d’altres.

L'exposició és una coproducció de la Biblioteca de Catalunya i la Fundació Rafael Masó, comissariada per Margarida Casacuberta i Aitor Quiney. Després de Girona es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya la tardor de 2023. Junt amb la Fundació Rafael Masó i la Biblioteca de Catalunya, hi col·laboren institucions com el Museu d’Història de Girona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Universitat de Girona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu de Terrassa, la Fundació J.V. Foix i la Fundació Palau, a més de nombrosos col·leccionistes privats.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona