Català Español English
La Fundació Notícies

El 2024 es commemorarà el centenari de S'Agaró, l'últim gran projecte de Masó

dissabte 5 d'agost de 2023

El Govern de la Generalitat acaba de declarar el centenari de S'Agaró una de les commemoracions oficials de l'any vinent

Concretament es commemora que l'arquitecte Rafael Masó va acabar el primer xalet de la futura ciutat jardí, Senya Blanca, que va ser estrenat el 24 de juliol de 1924. Fa temps que des de la Fundació Rafael Masó estem treballant i creant aliances per la celebració d'aquest centenari i així donar a conèixer el paper de l'arquitectura en la història d'aquesta urbanització, amb altres obres destacades de Rafael Masó, Francesc Folguera, Pelai Martínez i Adolf Florensa, entre d'altres.

S'Agaró va ser l'últim gran projecte urbanístic de Rafael Masó, un encàrrec de l'industrial gironí Josep Ensesa Gubert. Masó i Ensesa van concebre la urbanització a partir de l'idel noucentista de ciutat jardí. Masó va dissenyar més d'una vintena de xalets entre 1923 i l'any de la seva mort, el 1935, a més del primer Hostal de la Gavina, que ell mateix va ampliar.

Durant el centenari es vol commemorar que durant 100 anys S'Agaró ha estat un lloc de confluència de l'arquitectura, la política, la literatura, el cinema, el turisme, la moda i la música. Ha estat escenari de rodatges de cinema i televisió, ha acollit desfilades de moda i festivals de música que van ser pioners al seu temps, i és també un lloc de memòria històrica, ja que allà es van signar els famosos Decrets de S'Agaró de la Generalitat republicana i durant la Guerra Civil es va convertir en l'hospital de les Brigades Internacionals.

Fotografia de Senya Blanca, c. 1925. Ajuntament de Girona, CRDI. Valentí Fargnoli.

Tornar
  • El 2024 es commemorarà el centenari de S'Agaró, l'últim gran projecte de Masó