Català Español English
Educació

Viure entre lletres i escriptorsLa Casa Masó literària

Batxillerat

Itinerari literari per la Casa Masó que presenta fragments escrits del mateix Rafael Masó i d'altres escriptors que es relacionen directament amb espais i objectes de la casa. A més de fragments d'escrits de Miquel de Palol, Eugeni d'Ors, Josep M. López Picó i Josep Pla, es fa especial èmfasi als escrits de Josep Carner, escriptor noucentista contemporani de Rafael Masó.

Pocs espais han conservat l'essència del seu passat tan intensament com les estances de la Casa Masó. La presència de l'arquitectura domèstica, dels mobles i estris personals i, sobretot, de la memòria documental, permeten recuperar episodis que han esdevingut part de la història cultural de la Catalunya del primer terç del segle XX.

A la Casa Masó, durant uns anys, a les celebracions familiars que com a tota llar gironina gironina es feien per Tots Sants, s'hi aplegaven a més dels pares, germans i altres membres de la família, els amics barcelonins de Rafael Masó. amistats joves que avui comptem entre els més clars representants de la literatura catalana en general i del noucentisme en particular.

Els alumnes són convidats a viure el caràcter de lloc de memòria de la casa i a organitzar una visita literària on ells en seran protagonistes. Per fer-ho se'ls divideix en grups en funció del nombre d'alumnes i se'ls reparteix un text dels seleccionats i una breu biografia de l'autor i l'obra escollida. Ells hauran de triar un rapsode, que serà qui llegirà el text. El lector se'l distingirà per un atribut, com pot ser un barret, un xal, etc.

Al mateix temps, podran prendre apunts i captar imatges fixes o en moviment de la casa i de la visita per poder elaborar el treball posterior.

Materials utilitzats

 • Llibret La Casa Masó literària, editat per la Càtedra M. Àngels Anglada dins la col·lecció "Itinerari Literari"
 • Fotografies antigues de l'època de Rafael Masó dels interiors i exteriors de la casa
 • Escrits originals de Rafael Masó
 • Escrits de Josep Carner
 • Plànol de Girona
 • Fitxa per desenvolupar l'activitat a Girona

Treball posterior

La visita tindrà una continuació en l'elaboració d'un document a partir de l'experiència viscuda. Pot ser un relat de ficció inspirat en la casa, un poema, una prosa poètica, una descripció o un booktrailer basat en un dels textos que treballaran. És important que els alumnes coneguin des del principi aquesta fase perquè durant la visita poden ficar-se en determinats detalls i fins i tot prendre imatges per l'elaboració del material.

Informació pràctica

 • Durada: una hora i trenta minuts.
 • Preu de la visita a la casa + Ruta Masó: grup de fins a 30 alumnes, 120 euros; grup d'entre 30 i 60 alumnes, 240 euros.
 • Aquesta activitat pot gaudir d'un ajut Indika, en funció de la disponibilitat del fons concedit. Per a més informació, consulteu el tema amb el servei educatiu.
 • És obligatori que per cada 15 estudiants hi hagi un professor/a o persona adulta designada per l'escola durant la realització de l'activitat. En cas de no disposar dels acompanyants necessaris, caldrà que l'escola contracti els monitors addicionals a través del servei educatiu de la Casa Masó.

Inscripcions

Per a més informació o per formalitzar inscripcions, si us plau envieu-nos un missatge a servei.educatiu@rafaelmaso.org.

Tornar
 • Foto de Rafael Masó escrivint una carta.
Indika, Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona