Català Español English
Agenda

L'Almanach dels Noucentistes: la consolidació d'un moviment

Exposició amb obres de Picasso, Nonell, Torres Garcia i Sunyer, entre d'altres, per conèixer què va suposar la publicació de l'almanac l'any 1911

Àmbits:Arts visuals / Lectura, ciència i humanitats / Patrimoni i museus
Tipus:Exposició
Dates:
Exposició ja realitzada (08/10/21 - 11/02/22)
Lloc:Casa Masó
Preu:Gratuït

El febrer de 1911 es va publicar a Barcelona, amb un cert retard, un almanac en què el calendari de cada mes anava acompanyat per un text en prosa i un poema, de diferents escriptors, i per la reproducció d’una obra d’art, de diferents artistes. Era l’Almanach dels Noucentistes, publicat per l’impressor Joaquim Horta en una edició de només 150 exemplars. Tot indica, però, que el veritable promotor va ser el filòsof Eugeni d’Ors, que des de feia uns anys encapçalava la lluita intel·lectual per definir i aglutinar el moviment artístic, cultural i polític del nou-cents, el nou segle, que marcaria la cultura catalana de l’època i cent deu anys després continua plantejant interrogants sobre el noucentisme, aquest moviment de tan àmplies conseqüències per a la cultura del país.

L’exposició ha reunit obres de la majoria d’artistes que van col·laborar a l’Almanach, és a dir, alguns dels pintors i escultors més representatius que treballaven a Catalunya durant les primeres dècades del segle XX: Ricard Canals, Josep Obiols, Pablo Gargallo Josep Aragay, Isidre Nonell, Ismael Smith, Joaquim Torres-García, Josep Clarà, Pere Torné-Esquius, Pablo Picasso, Prudenci Bertrana, Joan Borrell i Nicolau, i Joaquim Sunyer.

Pel que fa als escriptors, la mostra presenta documents i llibres de Josep Carner, Eugeni d’Ors, Guerau de Liost, Joan Maragall, Joan Llongueras, Joan Puig i Ferreter, Josep M. López-Picó, Pere Corominas, Joaquim Folch i Torres i, novament, Joaquim Torres-García. També s’exposa per primera vegada un exemplar de l’Almanach dels Noucentistes adquirit recentment per la Fundació Rafael Masó. Exposició comissariada per Aleix Catasús i Bernat Puigdollers.

Entrada gratuïta. La sala d'exposicions és oberta de dimarts a divendres, de 10 a 18 h. Si us interessa visitar-la durant el cap de setmana, si us plau aviseu-nos abans del divendres a les 13 h i mirarem d'acomodar la vostra petició.

Exposició comissariada per Aleix Catasús i Bernat Puigdollers, produïda per la Fundació Rafael Masó