Notícies

dimecres 23 de gener de 2019

Exposició antològica sobre Josep M. Pericas al Museu de l’Art de la Pell de Vic

El Museu de l’Art de la Pell de Vic presentarà del 24 de gener al 28 d’abril una gran exposició antològica sobre l’arquitecte Josep M. Pericas (1881-1966), un dels principals exponents de l’arquitectura noucentista i company i col·laborador de Rafael Masó.


L’exposició ha estat organitzada per la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i s’inaugura el dia 24 a 2/4 de 8 del vespre. La Fundació Rafael Masó hi col·labora amb el préstec d’un plafó ceràmic de rajoles dissenyades per Masó, procedents de la Casa Masó.

Pericas visqué a Vic fins el 1889, que la seva família es traslladà a Barcelona, on estudià a l’escola d’arquitectura (1898-1906) i acabà la carrera amb Rafael Masó, amb qui mantingué una intensa relació durant tota la seva vida professional. El 1917 Pericas i Masó van guanyar amb un projecte conjunt el concurs de la Mancomunitat de Catalunya per a la construcció d’un hospital per al tractament de malalties nervioses als afores de Santa Coloma de Gramenet.

En les seves obres es pot apreciar una influència medieval, especialment romànica, així com una altra de procedent de l’escola vienesa. L’església del Carme, a Barcelona (1910), posa de manifest uns caràcters figuratius i estilístics que tradueixen clarament els plantejaments estètics del Noucentisme. S'hi poden afegir les conseqüències del catalanisme polític que vivia, cosa que es manifesta en una arquitectura popular catalana. L'any 1913 fou nomenat arquitecte diocesà del bisbat de Vic i el 1922 del de Barcelona. De 1930 a 1939 exercí com a 'arquitecte municipal de Vic. Acabada la guerra continuà l'activitat, bé que la seva obra es veié afectada per l'escassetat de mitjans de la postguerra.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona