Notícies

dimarts 11 de juny de 2019

Una exposició explora la relació de Joan B. Coromina amb Josep Pla i Rafael Masó

Primer es presenta a la Fundació Josep Pla de Palafrugell i d’aquí un any es podrà veure a la Casa Masó de Girona.

“El primer artista que vaig conèixer”. Joan B. Coromina i Josep Pla
Fundació Josep Pla, Palafrugell, del 15 de juny de 2019 al 3 de maig de 2020
Casa Masó, Girona, del 5 de juny de 2020 al 9 de gener de 2021

Josep Pla començava el retrat de passaport que va dedicar a Joan Baptista Coromina afirmant que va ser el primer artista que va conèixer a la seva vida. Nascut a la Bisbal d’Empordà l’any 1890, Joan B. Coromina i Figueras és conegut sobretot perquè des de ben jove i fins a la seva prematura mort, el 1919, va ser un dels principals col·laboradors de l’arquitecte gironí Rafael Masó (1880-1935), per a qui va fer molts treballs com a ceramista, escultor i pintor. Però després de ser nomenat director de l’Escola Menor d’Arts i Indústries de Palafrugell, el 1913, Coromina també es va convertir en un dels millors amics de joventut de Josep Pla (1897-1981), i l’escriptor en va deixar un ampli testimoni a El quadern gris i altres llibres, set més, tal com es pot comprovar a l’Obra Completa.

L’un, a través dels seus textos, i l’altre, a través de les seves pintures i dibuixos, Pla i Coromina ens ofereixen una mirada privilegiada a persones i paisatges de l’Empordà i Girona d’ara fa cent anys, dues visions que es complementen com ho feu la seva amistat. Coincidint amb la commemoració del centenari de la mort de Joan B. Coromina, aquesta exposició i el catàleg homònim presenten una selecció de la col·lecció de més de 270 obres seves adquirides per la Fundació Rafael Masó el 2015 i el 2017, la majoria de les quals s’exposen per primera vegada. L’exposició es divideix en tres àmbits: Paisatges i persones de l’Empordanet, Girona i Mallorca; Referències literàries i artístiques; i Coromina i Masó.

La figura de Joan B. Coromina sempre ha estat relacionada amb la de Rafael Masó, però en aquesta ocasió també el veiem des d’una segona perspectiva, la que ens aporta la creació literària de Josep Pla. De fet, Pla va conèixer Masó a través de Coromina. Exposició i catàleg permeten reviure, doncs, el diàleg entre arquitectura, pintura i literatura que es va generar gràcies a les relacions entre aquests tres creadors.

Comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó
Selecció de textos de Josep Pla d’Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla
Exposició produïda per la Fundació Josep Pla i la Fundació Rafael Masó

Comprar el catàleg


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona