NotÝcies

dimecres 11 de desembre de 2019

Rafael Masˇ a arquitecturacatalana.cat, el nou arxiu digital sobre arquitectura moderna i contemporÓnia

El COAC estrena arquitecturacatalana.cat, l'arxiu digital d'arquitectura catalana moderna i contemporÓnia. L'objectiu Ús fer mÚs accessible el patrimoni arquitect˛nic catalÓ tant als arquitectes com a la ciutadania. Per veure la presŔncia de Rafael Masˇ a arquitectura catalana.cat ves a aquest enllaš


El portal permet consultar prop de 2.000 obres de l'Ómbit geogrÓfic catalÓ, corresponents a 1.200 arquitectes i estudis d’arquitectura, constru´des entre el 1838 –any de construcciˇ de la primera xemeneia industrial de Catalunya– i l’actualitat. El web neix com un ens viu que s'anirÓ actualitzant i ampliant, incorporant les obres contemporÓnies de mÚs interŔs, alhora que s'ampliarÓ progressivament cap al passat.

El portal es nodreix de m˙ltiples fons, principalment de la generositat de despatxos d'arquitectura i fot˛grafs, per˛ tambÚ de la Guia d'Arquitectura Moderna de Catalunya 1880-2007 i part del registre del DOCOMOMO, la revista Quaderns entre d'altres publicacions o premis arrelats a Catalunya com els Premis FAD i l'internacional EU Mies Awards. A mÚs a mÚs, l'Arxiu Hist˛ric del COAC tambÚ ha nodrit el nou portal, especialment amb documentaciˇ valuosa i en alguns casos inŔdits fins a dia d'avui. Tots ells, entre molts d'altres, han estat clau per crear el que serÓ el fons digital mÚs extens sobre arquitectura catalana.

Descobrir l'arquitectura amb arquitecturacatalana.cat

La nova plataforma digital planteja una navegaciˇ intu´tiva i senzilla, adaptada tant als arquitectes coneixedors dels fons i les obres, com a la ciutadania, que pot utilitzar el portal com una via de descobriment i exploraciˇ de l’arquitectura catalana moderna i contemporÓnia. Per a ells s’han dissenyat eines com recomanacions de consulta, un mapa amb filtres avanšats, cronologies intu´tives o constelĚlacions per vincular obres i autors.

╔s a travÚs de totes aquestes eines que els usuaris podran trobar informaciˇ detallada sobre les obres i els arquitectes, amb plÓnols, dibuixos, imatges i bibliografia relacionada. AixÝ, es donarÓ visibilitat a les obres mÚs rellevants, alhora que tambÚ de les mÚs desconegudes, de l'arquitectura catalana moderna i contemporÓnia.


Ajuntament de Girona ColĚlegi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcaciˇ de Girona ColĚlegi d'Aparelladors, Arquitectes TŔcnics i Enginyers d'Edificaciˇ de Girona Universitat de Girona