Notícies

dimecres 11 de desembre de 2019

Rafael Masó a arquitecturacatalana.cat, el nou arxiu digital sobre arquitectura moderna i contemporània

El COAC estrena arquitecturacatalana.cat, l'arxiu digital d'arquitectura catalana moderna i contemporània. L'objectiu és fer més accessible el patrimoni arquitectònic català tant als arquitectes com a la ciutadania. Per veure la presència de Rafael Masó a arquitectura catalana.cat ves a aquest enllaç


El portal permet consultar prop de 2.000 obres de l'àmbit geogràfic català, corresponents a 1.200 arquitectes i estudis d’arquitectura, construïdes entre el 1838 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Catalunya– i l’actualitat. El web neix com un ens viu que s'anirà actualitzant i ampliant, incorporant les obres contemporànies de més interès, alhora que s'ampliarà progressivament cap al passat.

El portal es nodreix de múltiples fons, principalment de la generositat de despatxos d'arquitectura i fotògrafs, però també de la Guia d'Arquitectura Moderna de Catalunya 1880-2007 i part del registre del DOCOMOMO, la revista Quaderns entre d'altres publicacions o premis arrelats a Catalunya com els Premis FAD i l'internacional EU Mies Awards. A més a més, l'Arxiu Històric del COAC també ha nodrit el nou portal, especialment amb documentació valuosa i en alguns casos inèdits fins a dia d'avui. Tots ells, entre molts d'altres, han estat clau per crear el que serà el fons digital més extens sobre arquitectura catalana.

Descobrir l'arquitectura amb arquitecturacatalana.cat

La nova plataforma digital planteja una navegació intuïtiva i senzilla, adaptada tant als arquitectes coneixedors dels fons i les obres, com a la ciutadania, que pot utilitzar el portal com una via de descobriment i exploració de l’arquitectura catalana moderna i contemporània. Per a ells s’han dissenyat eines com recomanacions de consulta, un mapa amb filtres avançats, cronologies intuïtives o constel·lacions per vincular obres i autors.

És a través de totes aquestes eines que els usuaris podran trobar informació detallada sobre les obres i els arquitectes, amb plànols, dibuixos, imatges i bibliografia relacionada. Així, es donarà visibilitat a les obres més rellevants, alhora que també de les més desconegudes, de l'arquitectura catalana moderna i contemporània.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona