Notícies

dimecres 9 de març de 2022

Ja està disponible el llibre de l'exposició sobre els vitralls de Masó

Els textos son de la Dra. Núria Gil, comissària de l'exposició, i està il·lustrat amb fotografies de Jordi Puig.
L'editorial Úrsula Llibres i la Fundació Rafael Masó acaben de publicar el llibre que acompanya l'exposició "Una llum noucentista: els vitralls de Masó". L'autora és la Dra. Núria Gil Farré, historiadora de l'art especialitzada en vitralls, i els textos estan acompanyats per fotografies recents de Jordi Puig. A més, inclou la reproducció de nombrosos dibuixos i esbossos de Masó i fotografies d'època per conèixer alguns vitralls que malauradament no s'han conservat.

El volum té 192 pàgines i està ordenat com un recorregut cronològic per la producció de Masó en vidre, des dels seus primers treballs de l'any 1908 fins a obres dels anys 20. Igual que l'exposició, el llibre permet conèixer la singular aportació que Masó va fer a l’art del vitrall a Catalunya durant les tres primeres dècades del segle XX. En paraules de Núria Gil, “en l’obra de Masó el vitrall és una part integral del seu concepte de disseny i de decoració de la llar, que amb uns interiors diàfans on predominen l’austeritat i la geometria va suposar un trencament amb els interiors eclèctics, atapeïts i bigarrats que senyorejaven a les cases burgeses des de l’època isabelina.” El recorregut permet apreciar l’evolució estilística dels vitralls de Masó, que ben aviat es van distingir dels vitralls modernistes per acabar essent característics de l’estètica del noucentisme, i al mateix temps denoten influències de moviments com l’Arts & Crafts, la Secessió austríaca i alemanya, i l’Art Déco.

El llibre mostra magnífiques imatges dels vitralls d’edificis com el Palau Salieti, la Farinera Teixidor, la Casa Ensesa, la Punxa i la Casa Corominas de Girona, i la Casa Masramon d’Olot, la Casa Cendra d’Anglès, la Casa Casas de Sant Feliu de Guíxols, l’església parroquial de Verges, i la Cooperativa La Económica de Palafrugell (actual Biblioteca), entre d’altres. Alguns d’aquests vitralls, desconeguts fins ara, s’han pogut fotografiar per primera vegada per al llibre.

Es pot comprar a la botiga de la Casa Masó, a totes les llibreries i també en línia a través d'aquest mateix web.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona