Notícies

divendres 24 de febrer de 2023

La Fundació rep noves donacions d'obres de Masó i d'objectes de la Casa Masó

Es tracta d'un exemplar únic d'un model de cadira i un coixí per a la seva futura esposa, dues creacions de 1910.Esperança Sánchez Masó, néta de Rafael Masó, ha fet donació a la Fundació d'una cadira de 1910, de la qual només existeix aquest exemplar que l’arquitecte sempre va conservar. Es tracta del prototip o d’un primer model per als mobles de la Casa Coll de Borrassà, que també tenen un petit cor tallat al respatller.

També ha donat d’un coixí que Masó va dissenyar per a l'escriptori de la seva futura esposa, Esperança Bru, el mateix any. Segons la descripció que en va fer l’historiador de l’art Josep Casamartina, aquest coixí és una obra "immersa en el món gaudinià i jujolià, tot i ser una peça extremadament personal i reeixida. El Crismó IHS està envoltat per tres cards, signe de puresa, i tot el fons està poblat d’estrelles i petits sols. També hi voleien dos cors, un de gran i un de petit. Una sanefa ho emmarca tot, feta a base de triangles. Les quatre parts de la sanefa estan tallades al centre amb els noms Josep i Maria, cadascun també partit en dos”. Tots dos objectes es podran veure aviat durant la visita a la Casa Masó, on quedaran exposats.

La Fundació també ha rebut una donació de Manel Bosch Aragó, vocal del patronat de la Fundació, i la seva esposa, Sara Vidal Casellas, que han fet donació d’un conjunt de 24 objectes de la llar (sobretot jocs de llit i també peces de vestir) heretats dels seus avantpassats. Manel Bosch Aragó és fill d’Anna M. Aragó Masó, és nebot de Narcís-Jordi Aragó Masó i net de Maria de la Bonanova Masó Valentí, una de les germanes de Rafael Masó Valentí. La Casa Masó, per tant, va ser durant molts anys la casa dels seus avis materns, Estanislau Aragó i Maria de la Bonanova Masó, i després del seu oncle Narcís-Jordi i de la seva esposa Mercè Huerta. Per aquests vincles familiars Manel Bosch va heretar aquest conjunt d’objectes, que procedien majoritàriament de la Casa Masó. Amb la donació els objectes tornaran formar part del context domèstic pel qual havien estat creats i la seva exposició a la col·lecció permanent de la casa museu enriquirà el relat històric i la contextualització museogràfica que s’ofereix als visitants.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona