Notícies

dijous 15 d'abril de 2021

L'Ajuntament de Girona descobreix les plaques del Parc Central Rafael Masó i els Jardins d'Esperança Bru

La ciutat recupera un espai amb el nom de l’arquitecte i dedica uns jardins a la seva esposa prop del Mas Bru de DomenyL’Ajuntament de Girona ha descobert avui les plaques amb el nom del parc Central de Rafael Masó i Valentí. Aquesta és la nova denominació d’aquest cèntric espai de la ciutat, situat al costat de l’estació de trens. L’acte ha tingut lloc aquesta tarda amb la presència de l’alcaldessa de Girona i presidenta de la Fundació Rafael Masó, Marta Madrenas; el regidor responsable del Nomenclàtor, Martí Terés, altres regidors i regidores de l'Ajuntament, i diversos descendents de Rafael Masó i Esperança Bru.

Girona ja tenia un carrer dedicat a Rafael Masó però amb la remodelació del parc Central va desaparèixer i per això des de la Fundació Rafael Masó es va fer la petició a la Comissió del Nomenclàtor per tal que la ciutat recuperés un espai públic dedicat a l’arquitecte. El parc es va considerar un lloc idoni precisament perquè està envoltant per uns quants dels edificis més significatius de l’arquitectura de Masó, la Farinera Teixidor i la Punxa a banda nord, i a l’altre extrem hi ha la Casa Ensesa, seu de l’Escola de Música Municipal. A més, Rafael Masó i Esperança Bru varen viure tots els seus anys de matrimoni prop del parc, al començament de la carretera de Santa Eugènia, a la casa on varen néixer els seus set fills.

El mateix acte també ha servit per inaugurar els Jardins d’Esperança Bru i Oller, situats al Pla de baix de Domeny, molt a prop del Mas Bru, on va néixer la futura esposa de Rafael Masó i on el matrimoni va passar segurament alguns dels moments més feliços en companyia dels seus fills.

Dedicar aquest espai a Esperança Bru és una mostra del compromís de l’Ajuntament i de la Comissió del Nomenclàtor per incrementar el nombre d’espais de la ciutat que porten el nom d’una dona. Els Jardins d’Esperança Bru també són un espai d’homenatge i record d’una dona que també va treballar per la seva ciutat i va preservar el llegat documental de Masó que es conserva al Col·legi d’Arquitectes.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona