Notícies

dimarts 30 d'abril de 2019

La poesia de Rafael Masó, al renovat Mapa Literari Català

La xarxa Espais Escrits presenta la renovació del web mapaliterari.cat, un referent mundial de cartografia literària. El Mapa Literari Català d’Espais Escrits (MLC d’EE) és una eina que permet unir literatura i paisatge.Navegant a través de l’MLC d’EE pots descobrir més d’un miler i mig d’espais literaris creats a partir de la mirada i l’univers creatiu dels autors. Paisatges que s’han convertit en espais on es cristal·litza i es respira literatura, on es percep l’autenticitat de l’art. L’arquitecte Rafael Masó hi és present amb una sèrie de poemes i textos relacionats amb paisatges diversos, especialment de la seva joventut, des de Girona fins a Nuremberg, passant per l’Empordà, la Toscana i el centre d’Europa.

L’MLC d’EE comprèn dos mil fragments d’obres literàries d’un centenar d’autors, convertint l’eina en un repositori dels clàssics de la literatura catalana a internet. També s’hi troben més de 60 rutes literàries que recorren diversos indrets dels Països Catalans. El Mapa Literari Català d’Espais Escrits és una aplicació web que permet consultar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana associats. Cada localització geogràfica o espai escrit està format per un text relacionat amb el territori així com tota una sèrie de continguts multimèdia que enriqueixen l’experiència de l’usuari-lector: fotografies, manuscrits, vídeos, etc. Completen els espais, unes contextualitzacions que expliquen els vincles d’aquella obra i del seu autor amb el territori.

El web, actiu des del 2010, s’ha millorat en l’àmbit visual, d’usabilitat, de l’experiència de navegació de l’usuari i de gestió dels continguts.

A nivell de l’experiència de navegació de l’usuari, el Mapa Literari Català d’Espais Escrits passarà a ser responsiu i adaptable als diferents formats de pantalla. Es podrà consultar còmodament tant des de l’ordinador de casa com sobre el terreny amb el telèfon mòbil. A més, s’hi han incorporat “Experiències” corresponents a rutes o viatges literaris. Les experiències oferiran conèixer el territori a través de la literatura del lloc i es combinarà amb la possibilitat d’oferir allotjament, àpats o visites programades.

A nivell visual cal destacar, d’una banda, la pàgina principal amb el mapa mundi que mostrarà els diversos autors referenciats, destacant el número total d’autors, espais i rutes incorporades per evidenciar la gran quantitat de contingut literari que es troba a l’MLC d’EE. I, d’altra banda, el fet d’adaptar el disseny a l’actual web de l’associació espaisescrits.cat per evidenciar que és un projecte concebut i desenvolupat per la xarxa de patrimoni literari català i tots els seus membres associats. Recordem que són els membres associats, especialistes dels autors a qui representen, els responsables del contingut del mapa literari.

A nivell d’usabilitat, cal destacar el fet que l’usuari podrà registrar-se al web i guardar els seus continguts literaris preferits, veure el seu historial, configurar-se l’usuari, etc.

Descobreix els textos de Masó junt amb els de cent autors més al Mapa Literari Català
Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona