Notícies

dimecres 9 de juny de 2021

L'Ajuntament de Borrassà ha comprat la Casa Coll (Cal Governador), reformada per Masó el 1909-1910

L’edifici data del segle XVIII i feia anys que estava tancat. L'Ajuntament té la intenció de restaurar-lo i convertir-lo en centre de dia.
L’Ajuntament de Borrassà (Alt Empordà) acaba de fer públic que ha adquirit un dels casals de més valor patrimonial del poble, la Casa Coll, més coneguda com Cal Governador. L’edifici data del segle XVIII i va ser reformat per Masó entre 1909 i 1910 per encàrrec de Ferran Coll.

Ara feia anys que estava tancat però l’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ha explicat que “a més del valor emocional que pot tenir per la ciutadania, la seva magnitud permet poder-hi encabir diferents equipaments municipals, entre ells un centre de dia o una piscina municipal, per exemple. De fet, crec que aquest immoble ha d’esdevenir el centre de la vida social del municipi”.

Masó va reformar la planta noble de la casa i on va intervenir de forma més personal va ser al menjador i al dormitori principal, espais per als quals també va dissenyar els mobles, actualment en una col·lecció particular. A l’exterior hi va construir diverses dependències annexes i el nou portal d’accés. També va reorganitzar els jardins i va dignificar la galeria posterior, on va introduir un coronament amb un característic rellotge de sol de ceràmica. El rellotge de sol, amb la signatura de Masó, està presidit per la figura d'un gall i inclou les frases: "Ferran Coll me feu fer" i "Recorda't del passat, aprofita't del vinent". El seu estil és una magnífica mostra de com Masó es trobava en un moment de transició del modernisme cap al noucentisme.

La finca té 7.342 m2 de superfície, 2.256 m2 dels quals són construïts. Inclou una edificació principal que havia tingut un ús hoteler i de restauració i d’habitatge a la planta superior; un gran jardí i un cobert.

L’immoble va ser propietat de la família Coll, un descendent de la qual va ser el primer governador civil de Girona. D’aquí li ve el nom amb que es coneix tot i que també se l’anomena casa Coll, can Ballell i can Salleres (el seu nom originari).


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona