Notícies

dimarts 28 de setembre de 2021

Cataloguem monedes romanes i ibèriques dels fons de la Casa Masó

La petita col·lecció numismàtica és una mostra de l'interès de Masó per l'arqueologia, coincidint amb les excavacions que es feien als jaciments d'Empúries i Ullastret.
Durant la catalogació dels fons de la Casa Masó s'acaba de completar la informació de nou monedes romanes i quatre monedes ibèriques. Com a noucentista convençut, Masó va tenir un interès especial per conèixer i conservar el patrimoni arqueològic de Girona i de les comarques properes, sobretot a la Garrotxa i l'Empordà.

Entre les monedes ibèriques n'hi ha de procedents de Kese (Tarragona), Ilirta (Leida) i de Bolskan (Osca), i entre les romanes hi ha un sesterci i un dupondi de Roma, i un dupondi de Nemausus (Nîmes), entre d'altres. L'arqueòleg Ferran Codina ens ha ajudat en la catalogació de les monedes.

A les imatges es pot veure l'anvers i el revers d'un denari de plata procedent de la seca de Bolskan, on fou encunyat entre els anys 82-72 aC.

A l'altra fotografia podem veure a Esperança Bru, esposa de Rafael Masó, amb la seva filla Rosa, a la platja de Sant Martí d'Empúries, amb l'escullera de la ciutat grega al fons, durant una visita que hi varen fer el 12 de setembre de 1923. La fotografia és de Joan Masó, germà de l'arquitecte, i damunt la sorra es pot veure la càmera de l'arquitecte, que aquell dia també va fer diverses fotografies.


Ajuntament de Girona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Demarcació de Girona Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona Universitat de Girona